Monday, June 17, 2013

Travelog Dua Tanah Suci

Alhamdulillah, dengan izinNYA saya telah diberikan kesempatan untuk sekali lagi mengunjungi Tanah Suci Mekah dan Madinah selepas 28 tahun berlalu. Syukur saya telah diberikan kesempatan untuk membesar di tanah yang penuh berkat ini walaupun hanya selama 6 tahun dan kembali menjejakkan kaki di bumi para anbiya ini.

Perasaan yang sukar untuk digambarkan apabila berada di Tanah Suci ini. Banyak perkara yang dialami dan alhamdulillah saya dan keluarga selamat pergi dan pulang. Semasa di Mekah, Masjidilharam sedang dalam proses pembesaran menyebabkan berlaku sedikit kesesakan semasa tawaf dan saie. Kecekapan Syarikat Andalusia banyak memudahkan kami sekeluarga menjalani ibadat umrah dan berkesempatan melawat tempat-tempat bersejarah yang sinonim dengan kekasih Allah iaitu Nabi Muhammad S.A.W.

Sepanjang 12 hari berada di 2 Tanah Suci ini, saya sempat merakamkan lebih kurang 1000 keping foto. Saya lebih suka membiarkan foto yang tidak seberapa ini menceritakan kembara saya dan saya doakan sahabat-sahabat semua diberikan kemudahan dan kesempatan untuk mengunjungi Tanah Suci mekah dan Madinah ini. Amin.


Baitullah
 Pintu Masuk Masjidil Haram (Raja Abd Aziz)

 Menara Masjid Nabawi

 Masjid Nabawi pada waktu subuh

 Makam Nabi Muhammad S.A.W

 Perkuburan Al-Baqi (Bersebelahan Masjid nabawi)

 Makam Syaidina Hamzah (Di Jabal Uhud)

 Jabal Rahmah

 Jabal Thur (tempat persembunyian Rasulullah dan Abu Bakar semasa Hijrah)

 Sebahagian daripada Banjaran Jabal Uhud

Halaman pintu masuk ke Masjid Nabawi


Semoga perjalanan ini akan memberi seribu rahmat buat saya dan keluarga serta bukanlah yang terakhir untuk kami.. Amin...

m@tmin
Putrajaya
17.6.2013

No comments:

Post a Comment