Thursday, May 8, 2014

Tentang Buku : Melayu Hilang Di Dunia

Semasa di Pesta Buku Antarabangsa 2014 di PWTC, saya telah berkesempatan bertemu seorang 'lejen' dalam dunia perfileman dan sastera iaitu Abang Khalid Salleh. Tidak mengenali beliau secara dekat, tetapi cukup untuk saya simpulkan yang beliau mudah mesra dan boleh buat lawak. Tiba-tiba terlintas di fikiran antara adegan-adegan lakonan beliau yang saya masih ingat dalam filem JOGHO.Teringat saat bersesak-sesak menonton VCD ini dalam bilik seorang rakan semasa di UM.

Alhamdulillah dapat sedikit waktu bersembang dengan beliau dan hasilnya 2 buku tulisan beliau saya beli siap bertandatangan. Boleh diketegorikan antara koleksi buku saya yang paling berharga. Saya ingin ceritakan sedikit tentang buku beliau yang pada saya amat sensitif bagi sesetengah pihak iaitu MELAYU HILANG DI DUNIA. Sepengetahuan saya,  karya yang diterbitkan pada 2011 ini tidaklah pula diharamkan oleh pihak berkuasa. Bagi saya tidak salah untuk beliau meluahkan rasa dan pendapat beliau.

Sejujurnya saya juga sama seperti beliau, bimbang dengan masa depan MELAYU. Sejak akhir-akhir ini banyak pihak yang mempertikaikan tentang MELAYU tanpa pertimbangan yang sewajarnya. Abang Khalid Salleh nyata begitu marahkan pemimpin negara dan ahli-ahli politik di atas kegagalan mempertahankan MELAYU dalam tulisannya ini. Ada benarnya bagi saya. Namun begitu, kegagalan mempertahankan MELAYU tidak boleh diletakkan 100% keatas pemimpin negara dan ahli-ahli politik berkenaan. Sebahagiannya adalah kerana SIKAP ORANG MELAYU itu sendiri.

Cubalah  orang MELAYU selami balik sejarah lampau. InsyaALLAH di situ akan adanya petunjuk. Rujuk balik pepatah-pepatah lama. Ada sindiran yang perlu kita rungkaikan. Berbalik pada buku MELAYU HILANG DI DUNIA. Ada antara isinya yang dilihat berulang-ulang contohnya Waadat antara Demang Lebar Daun dan Sri Tri Buana.

Saya amat percaya, anak-anak MELAYU ramai yang tidak tahu apa itu Waadat antara Demang Lebar Daun dan Sri Tri Buana malah mungkin juga tidak pernah mendengar nama Demang Lebar Daun dan Sri Tri Buana. Seperti saya sarankan tadi, selamilah balik sejarah lampau. Sejarah Waadat antara Demang Lebar Daun dan Sri Tri Buana. Di sini adanya ikatan yang mampu dileraikan dalam meneruskan kelangsungan MELAYU. Pentingnya peranan pemimpin dan juga peranan rakyat. Jika kedua-duanya (pemimpin dan rakyat) gagal dalam memainkan peranannya, selama itulah MELAYU akan terhakis sedikit demi sedikit.

Buku beliau mungkin dilihat RASIS. Tapi itulah hakikatnya apabila berada di MALAYSIA yang mempunyai kepelbagaian kaum. Apabila anda bercakap tentang sesuatu kaum/bangsa, anda akan dilihat RASIS. Kita tidak boleh lari dari hakikat ini. Kepelbagaian kaum boleh menjadi bom jangka kepada negara jika kita pilih untuk bersengketa tetapi akan menjadi indah apabila kita cuba mencari titik persamaan.

Buku ini boleh dijadikan bacaan semua pihak lebih-lebih lagi ahli politik untuk memahami perkara pokok yang ingin diketengahkan iaitu kelangsungan MELAYU. Ianya satu luahan yang tidak boleh dipandang ringan oleh kepimpinan negara. 

Sebelum saya berundur, hidup dalam masyarakat majmuk yang mempunyai pelbagai kaum sebenarnya MEMERLUKAN SATU PERSEFAHAMAN dan TOLAK ANSUR. Rakyat MALAYSIA bukanlah bodoh untuk memahami perkara ini. Peranan pemimpin negara dan parti politik mampu merealisasikan sebuah negara yang aman damai. Tapi dengan syarat, fahami terlebih dahulu konsep ADIL dan HAK KESAMARATAAN dalam konteks negara MALAYSIA. 

Ada boleh bersetuju dan anda boleh saja menolak pendapat penulis buku MELAYU HILANG DI DUNIA ini. Terpulang pada kita semua untuk menilai. 

m@tmin
Jalan Klang Lama
8.5.2014

No comments:

Post a Comment