Tuesday, September 9, 2014

Tentang Buku : Maharaja Wang

Awal tahun 2006 saya berpeluang mendapatkan Buku Jutawan Di Planet Jupiter hasil air tangan dan idea Azizi Ali. Seorang jutawan dan tidak salah saya katakan beliau juga adalah seorang pakar kewangan di Malaysia. Maklumat yang disampaikan sangat menarik dan penuh dengan tips yang berguna.

Penghujung Ogos 2014 yang lepas, saya tergerak mendapatkan pula Buku Maharaja Wang. Buku yang kedua dari Azizi Ali selepas  8 tahun. Sebuah buku yang sangat berguna dan sarat dengan pandangan serta idea yang bernas dari Azizi Ali. Tetapi untuk membaca buku ini seseorang perlu berlapang dada. Terdapat beberapa saranan dan pandangan beliau mungkin tidak begitu baik buat seorang penasihat kewangan atau ejen insurans. 

Masih sama seperti Buku Jutawan Di Planet Jupiter, Buku Maharaja Wang juga menekankan kepada KONSEP MENYIMPAN atau MEWUJUDKAN DANA SIMPANAN sekurang-kurangnya 3 BULAN GAJI. Sesetengah pandangan atau cadangan beliau dalam buku ini seolah-olah dilihat begitu ekstrem. Sejujurnya  saya kurang bersetuju dengan pendapat beliau berkaitan insurans. Namun terpulang kepada kita untuk menilai dan mengikutnya.  

Pada saya Azizi Ali telah berjaya menyampaikan input dengan berkesan dan tidak sukar untuk difahami bagi pembaca di pelbagai peringkat. Bukan sekadar berdasarkan pengalaman tetapi juga fakta-fakta yang tidak kita ketahui sebelum ini.

Maaf jika ada yang berpendapat membaca buku ini adalah untuk menjadi kaya semata-mata. Membaca buku ini tidak semestinya untuk menjadi kaya, tapi sangat bermakna untuk meningkatkan pengetahuan dalam pengurusan kewangan. Kaya pun tiada guna jika gagal untuk menguruskan kewangan. Sampai masa kaya boleh jadi kayap.....  

4 hari membelek buku ini saya dapat simpulkan sedikit tips untuk dikongsikan dengan rakan-rakan pembaca. 

1. Menyimpan dahulu sebelum melabur.
2. Wujudkan dana simpanan 3 bulan gaji @ lebih.
3. Pendapatan tambahan - Sumber Pendapatan Pelbagai.
4. Jangan terlalu bergantung/percayakan penasihat kewangan 100%.
5. Belajar dan belajar lagi ilmu berkenaan kewangan.

Saya paling terkesan apabila beliau menyatakan  untuk bahagia NIKMATILAH SETIAP SAAT DALAM HIDUP.

Jika rakan-rakan ingin menambah ilmu tentang pengurusan kewangan, dapatkanlah buku ini. Ianya berbaloi. Benar wang bukanlah segala-galanya dalam hidup dan wang tidak boleh membeli bahagia. Tetapi tanpa wang adakah kita boleh hidup? Adakah kita boleh bahagia? Rakan-rakan tahu jawapannya.....

Antara kaya wang dan kebebasan kewangan saya memilih KEBEBASAN KEWANGAN....
InsyaAllah.... fasa 1 akan berjalan lancar.....


Foto dari FB BookPlanet


m@tmin
Opis Ambo
10.9.2014

No comments:

Post a Comment